Вирустық гепатит – бұл 5 гепатит вирусының бірі тудыратын бауырдың қабынуы: А, В, С, D және Е.Бұл вирустар әр түрлі жолмен таралады: А және Е гепатиттері – ластанған тамақ пен су арқылы; гепатит В – қауіпті қан мен басқа дене сұйықтықтары арқылы; гепатит С – негізінен ластанған қан және гепатит D арқылы – В гепатиті болған кезде қосымша инфекция ретінде.

Барлық осы вирустар жедел гепатитті тудырады, ол шаршау, тәбеттің жоғалуы, безгегі және сарғаюмен сипатталады. Көптеген адамдар толығымен қалпына келеді, бірақ адамдардың аз бөлігі арасында жедел гепатит өлімге әкелуі мүмкін. Сонымен қатар, В және С гепатитінің инфекциясы созылмалы болып, цирроз мен бауыр қатерлі ісігінің дамуына әкелуі мүмкін. Жыл сайын вирустық гепатиттің әртүрлі түрлерінен шамамен 1,4 миллион адам қайтыс болады деген болжам бар.

 

Инфекцияның таралуы

Гепатит инфекциясы бүкіл әлемде кең таралған. Көптеген елдерде инфекцияның таралуы туралы мәліметтер жоқ; дегенмен, жарты миллиард адам созылмалы түрде в немесе С гепатитінің вирусын жұқтырады, мұндай созылмалы инфекциялар бауыр циррозының 57% және бауырдың бастапқы қатерлі ісігінің 78% құрайды.

Алдын алу және емдеу

 

Гепатит инфекциясын қауіпсіз тамақ өнімдері мен суды (А және Е гепатиті) қамтамасыз ету, вакциналар (А, В және Е гепатиті), донорлық қанды тексеру, стерильді инъекциялық жабдықты қамтамасыз ету және инфекциялық бақылау (В және С гепатиті) арқылы болдырмауға болады. Алайда алдын-алу және хабардарлықты арттыру үшін тек күш салу жеткіліксіз. В және С гепатитінің созылмалы инфекциясын емдеуге болады, бірақ адамдардың көпшілігі, әсіресе табысы төмен және орташа елдерде, скрининг пен клиникалық қызметтердің болмауына, сондай-ақ гепатитке қарсы дәрі-дәрмектердің қымбаттауына байланысты емделуге қол жеткізе алмайды.

 

ВИРУСТЫҚ ГЕПАТИТТЕРДІҢ АЛДЫН АЛУ

Парентеральды В және С вирустық гепатиттері ауыр және созылмалы формалармен ерекшеленеді-бұл уақыт өте келе мүгедектік пен өлімге әкелетін ауыр аурулар. Бүгінгі таңда вирустық гепатит ЖИТС қарағанда тезірек таралады. Вирусты жұқтыру жолдарын ескере отырып, гепатит проблемасының әрқайсысына қатысы бар.

 

Вирустық гепатит туралы бәріне не білу керек?

 

Ішек инфекцияларының тобына жататын ішек вирустық гепатиттері (АВГ және ЕВГ) және парентеральды вирустық гепатиттер (ВВГ, СВГ, ДВГ және т.б.) – «қан инфекциясы» тобы бар.

 

А вирустық гепатиті (АВГ)

 

АВГ кезінде-дәрігердің ұсыныстарын орындау қажет, себебі ол асқынуларды (өт қабының және жолдардың аурулары) беруі мүмкін. Гепатит А вирусы адамға ғана әсер етеді. Вирус негізінен қоршаған ортаға нәжіспен енеді, инфекцияның негізгі жолы — фекальды-ауызша, сондықтан авг «лас қол ауруы» деп аталады.

 

Инфекция су, ыдыс-аяқ, ойыншықтар, жеке гигиена құралдары және науқас қолданған басқа заттар арқылы жұғады. А гепатитінің вирусы сыртқы ортаның әсеріне өте төзімді: төмен және жоғары температураларға сезімтал емес (60°с дейін қыздыру 30 минутқа шыдайды, 80°С температурада 5 минуттан кейін өледі, қайнаған кезде – бірден), кептіруге, көптеген химиялық заттардың әсеріне және ультракүлгін сәулеленуге төзімді.

 

АВГ үшін аурудың күзгі-қысқы маусымы бар.

 

Гигиенаның ең қарапайым ережелерін сақтамау вирустың ағзаға енуіне тікелей жол ашады.

 

 

 

АВГ сарғаю формасы: қара зәр, көздің ақтығының және терінің сарғаюы.

 

Вирус адамға ауыз арқылы, ішекте қанға сіңіп, бауырға енеді. Мұнда ол қарқынды көбейе бастайды. Бауыр тінінде қабыну реакциясы басталады, өт ағымы бұзылады, бауыр мөлшері артады. Өт пен билирубин қанға енеді, нәтижесінде тері мен шырышты қабаттар сарғайып кетеді.

 

Егер сіз вирустық гепатитке күмәндансаңыз (сарғаю, қара түсті зәр, ашық түсті нәжіс, тәбеттің күрт төмендеуі, оң қабырға астының ауырсынуы) сіз дәрігермен кеңесуіңіз керек.

 

Әдетте, вирустық гепатит дереу ауруханаға жатқызуды қажет етеді.

 

Сауығудан кейін гастроэнтерологта немесе гепатологта бақылау ұсынылады. Емдеуде диетолог маңызды рөл атқарады.

 

Гепатитті емдеуде диета өте маңызды. Тамақты күніне 4-5 рет бөлшек бөліктермен ішу керек. Диетадан шығарылады: қуырылған, майлы және ащы тағамдар, дәмдеуіштер, тұздықтар, тұздықтар, жаңғақтар, саңырауқұлақтар, шұжықтар, ысталған ет, шоколад, халва, торттар, балмұздақ, жұмыртқа. Вегетариандық сорпаларға, қайнатылған немесе буға пісірілген тағамдарға, ботқаларға (ең жақсы сұлы ботқасы), картопқа, ашытылған сүт өнімдеріне, ет пен балықтың майсыз түрлеріне, жаңа піскен жемістерге, шырындарға, компоттарға, жеміс сусындарына рұқсат етіледі. Сәл  кептірілген  ақ нан жақсы. Минералды газдалмаған суды пайдалануға сауыққаннан кейін жол беріледі. Диетаны гепатиттен кейін кем дегенде 6 ай бойы сақтау керек.

 

 

 

А гепатитімен аурудың негізгі алдын-алу-бұл гигиенаның қарапайым ережелерін сақтау, оны бәрі білетін сияқты, бірақ бәрі бірдей ұстанбайды:

 

  • Дәретханадан кейін, тамақтанар алдында, жұмыстан кейін, көшеден кейін қолыңызды ағынды сумен және сабынмен мұқият жуыңыз.
  • Көкөністер мен жемістерді, тіпті бақшаңыздан да мұқият жуыңыз.
  • Табиғатта немесе елде болғанда, қайнатылмаған су ішпеңіз.
  • Балаларды ерте жастан бастап жеке гигиена ережелерін сақтауға үйретіңіз.

 

Е вирустық гепатиті жалпы А гепатитіне ұқсас.

 

Ішек арқылы өтетін А және Е вирустық гепатиттерінің алдын алу үшін басқа да ішек инфекцияларының алдын алу үшін қолданылатын жалпы гигиеналық және санитарлық сипаттағы іс-шаралар ерекше маңызды: сумен жабдықтау көздерін ластанудан қорғау, ауыз суды үнемі хлорлау, қоғамдық тамақтану мекемелеріндегі санитарлық бақылау, халықты санитарлық ағарту және т. б.

 

 

В және С вирустық гепатиттері (ВВГ, СВГ)

 

Инфекция қанға, зақымдалған тері арқылы, кез-келген косметикалық немесе медициналық процедурамен, егер стерильді емес құралмен жасалса, енуі мүмкін

 

 

 

 

В және С парентеральді гепатиттері-әлемде кең таралған инфекциялардың бірі. Олардың айла-амалдары бауырдағы созылмалы қабыну үрдісінің  дамуында жатыр, бұл циррозға және бауыр қатерлі ісігіне әкелуі мүмкін. Тәуекелдің жас тобы-18-39 жас.

 

Гепатит В және С вирустары инфекцияланған қанның шамалы мөлшері арқылы жұғады. Бұл жағдайда инфекциялық доза өте аз – бірнеше вирустық бөлшектер және оларды қанға енгізу үшін қажалу, тырналу, инъекция немесе кесу жеткілікті. В гепатиті вирусы тек қанда ғана емес, сонымен қатар пациенттің немесе вирус тасығыштың ұрығында, қынаптың бөлінуінде, сілекейінде, емшек сүтінде және басқа биологиялық сұйықтықтарда болады.

 

Инфекция пирсинг, татуировка, маникюр, педикюр, нашар өңделген құралдармен құлақты тесу кезінде пайда болуы мүмкін.

 

 

Вирус бар заттар мен құралдар қан қалдықтарынсыз таза көрінуі мүмкін. Бірақ дезинфекциялаушы заттармен өңделмеген жерде вирустар бірнеше сағаттан бірнеше аптаға дейін созылуы мүмкін.

 

Соңғы жылдары ВВГ ауыратын науқастар санының күрт өсуі байқалды, олардың инфекциясы есірткіні көктамыр ішіне енгізу кезінде пайда болды. Босану кезінде ұрықтың вирус тасымалдаушыдан инфекциясы мүмкін.

 

Парентеральды В және С гепатиттерін жұқтыруға болмайды:

 

  • Жөтелгенде және түшкіргенде. ·
  • Қол алысу кезінде .
  • Құшақтап, сүйген кезде.
  • Жалпы тамақ немесе сусын ішкен кезде.

 

ПВГ инфекциясы адамдарға көрінбеуі мүмкін, көбінесе ауру асимптоматикалық емес, денсаулығы жақсы. Адамның «В» гепатиті вирусының антигендеріне немесе «С» гепатиті вирусына антиденелерге арнайы зертханалық зерттеу арқылы кездейсоқ жұқтырылғанын анықтауға болады.

 

Гепатит вирусын жұқтырды деген күдікпен шұғыл түрде дәрігерге қаралу қажет.

 

 

 

Емдеу қиын, ұзақ және қымбат болатын кезеңге дейін ауруды асқындырып алмаңыз. Диагностика мен емдеудің заманауи деңгейі вирустық гепатиттерді анықтауға және онымен күресуге мүмкіндік береді. Парентеральді гепатиттерді уақтылы анықтау және оларды тиімді емдеу – бұл сауығудың және асқынулардың дамуының болмауының кепілі.

 

Парентеральды гепатиттің алдын-алу:

 

  • Кездейсоқжыныстық қатынасқа түспеңіз және мүшеқапты қолдануды ұмытпаңыз.
  • Есірткі қолданбаңыз, әсіресе инъекциялық. ·
  • Күмәнді мекемелерде пирсинг пен татуировка жасамаңыз.
  • Әрқашан жеке гигиена ережелерін сақтауды ұмытпаңыз.
  • В гепатитін вакцинация арқылы алдын алуға болады.

 

В гепатитіне қарсы иммундау Қазақстан Республикасының алдын-алу егулердің ұлттық күнтізбесіне енгізілген және балаларға өмірінің бірінші жылында жүргізіледі (2 ай және 4 айда ревакцинациямен өмірдің 1-4 күнінде вакцинациялау).

 

С вирустық гепатитінің алдын алуға арналған вакцина жоқ.